Even opzoeken…
5 juni 2023Abe freelancers over mij: het ‘Nicole effect’
4 april 2024Heb jij dat ook weleens?
10 tips tegen writer’s block
Iedere schrijver heeft er weleens last van: writer’s block (ook wel: schrijversblok of schrijfblokkade). Dat moment dat de woorden uit je vingers móeten komen, die deadline nadert, maar je scherm angstvallig wit blijft. Je kunt blijven staren, je kunt blijven denken, je kunt blijven zoeken, maar zeg eens eerlijk: het helpt niet echt, hè? Gelukkig gingen talloze schrijvers je voor, waaronder ikzelf: ieder van ons heeft wel een tip om over writer’s block heen te komen. Ik heb de tien meest effectieve voor je verzameld.
1. Bepaal wat je probleem is
Waar loop je tegenaan? Weet je niet wát je moet schrijven? (Kijk dan eens bij tip 4, 9 en zeker 10!) Of weet je niet hoe je de woorden op papier moet krijgen? Is er iets anders aan de hand wat op dit moment jouw aandacht verdient? Misschien moet eerst een ander probleem uit de weg, voordat je creativiteit weer kan stromen.
2. Ga naar buiten (of doe iets anders)!
Mag ik Natasha Bedingfield even citeren? Je kent een van haar liedjes vast wel:
Staring at the blank page before you
Open up the dirty window
Let the sun illuminate the words that you could not find
Het liedje zelf helpt niet per se met het vinden van nieuwe woorden 😉, maar naar buiten gaan wél. Laat je hoofd leegwaaien in de wind en je maakt vanzelf weer ruimte voor nieuwe inzichten. Wat ook helpt: douchen, afwassen, stofzuigen, sporten… Als je je hoofd maar even uitzet.
3. Praat erover
Heb je weleens een probleem gehad, dat als sneeuw voor de zon verdween toen je het eenmaal had uitgesproken? Opeens ben je het kwijt of dient de oplossing zich vanzelf aan. Zit je vast in je hoofd? Pak de telefoon en praat erover met een vriend(in) of ga een kop koffie drinken met je moeder. Benoem waar je tegenaan loopt: vaak is erkennen dat het even niet lukt de belangrijkste stap.
4. Maak een mindmap
Kun je überhaupt niet bedenken waaróver je moet schrijven? Maak eens een mindmap of een moodboard. Welke dingen houden jou bezig? Over welke onderwerpen leest jouw publiek graag? Wat gebeurt er op dit moment in jouw leven of in de wereld? Hoe voel je je daarbij? Schrijf alles op, zoek er plaatjes bij, doe het op jouw manier. Voor je het weet heb je superveel ideeën en kun je lekker aan de slag!
5. Neem pauze als het goed gaat
Een gouden tip van mijn tijd op school: stop als het goed gaat. Je zou het niet verwachten en gooit misschien liever de handdoek in de ring als je niet verderkomt. Maar als je pauze neemt terwijl je in een flow zit, heb je na de pauze véél meer zin om verder te gaan aan je schrijfklus. Deze tip werkt vooral goed als je langere teksten moet schrijven.
6. Schrijf anders
Staar je al een uur naar je scherm? Dat gaat echt niet het werk voor jou doen, hoe graag je het ook zou willen. Soms moet je je gewoontes doorbreken. Pak eens een pen en schrijf op een kladje. Stuur appjes naar jezelf met ideeën. Pak gekleurde stiften en schrijf de zinnen in alle kleuren van de regenboog. Doe eens gek! Als je een basis voor je tekst hebt, werk je die netjes uit op je laptop.
7. Sla moeilijke stukken over en begin waar de inspiratie is
Je kunt ook in een andere volgorde schrijven. Begin eens met de conclusie of in het midden van je tekst, laat komen wat komt. Of begin klein: voor dit blog heb ik bijvoorbeeld eerst een lijstje met tips gemaakt, daarna kwam de uitleg vanzelf. De inleiding schreef ik als laatste. En denk maar niet dat ik niet heb gerommeld in de volgorde van mijn tekst!
8. Herlees je beste teksten
Een writer’s block kan je zelfvertrouwen een deuk geven. Gaat het ooit weer lukken? Is het ooit wel goed gegaan? Natuurlijk! Een manier om het vertrouwen in jezelf terug te vinden, is het herlezen van jouw leukste blogs, interessantste artikelen of die berichten waarop je zoveel likes kreeg. Je ziet meteen dat je het wél kunt, ook al zit het nu even tegen. Misschien begint het vanzelf te kriebelen en schrijf je jouw volgende triomftekst!
9. Schrijf vanuit jezelf
Oké. Nog even Natasha Bedingfield: “no one else can speak the words on your lips.” Niemand kan jouw verhaal schrijven, net zoals jij niet het verhaal van iemand anders kan schrijven. Dus ga niet nodeloos op zoek naar de teksten van iemand anders (hooguit voor wat inspiratie), maar vertrouw op wat jíj te zeggen hebt.
10. Maak een contentkalender
Vind je het moeilijk om te schrijven voor je website, nieuwsbrief en social media? Veel tekstschrijvers, content creators en andere ondernemers zweren erbij: een contentkalender. Met een contentkalender heb je altijd een onderwerp paraat. Je kunt vooruit plannen en je teksten alvast voorbereiden. Pfoe, denk je misschien, waar moet ik dan beginnen? Geen zorgen, je vindt een boel voorbeelden van contentkalenders online.
Met deze tips lukt het je hopelijk om je writer’s block wat beter te begrijpen en om eroverheen te komen. Laat je me weten hoe het ging? Happy writing!